Nit de Premis Porxada al Teatre Auditori de Granollers

Nit de Premis Porxada al Teatre Auditori de Granollers

L’Ajuntament de Granollers i Gran Centre Granollers coorganitzen la Gala del Comerç per posar en valor i reconèixer el sector comercial, així neixen els Premis Porxada, i aquest 2019 s’ha celebrat la segona edició.

Els jurat dels premis està format per les associacions de comerciants de Comerç de Dalt, Del Rec al Roc, Sota el Camí Ral, Congost, Ramassar, Més que Comerç i Gran Centre Granollers i el Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental i l’Associació d’Hotels Vallès Oriental.

L’artista i cantant, Elena Gadel, ha presentat la gala que ha donat a conèixer els guardonats a cada categoria.

Clica i Reviu la Gala en Imatges

PREMI INNOVACIÓ

El Premi Porxada en la categoria innovació ha estat per Inorbis. Empresa amb gairebé 40 anys d’experiència en el camp de l’ensenyament d’idiomes: anglès, francès, japonès o coreà. Inorbis aplica la innovació en la seva tasca diària introduint la robòtica, la matemàtica, el 3D i la programació educativa en anglès.

PREMI REFORMA 

El Premi Porxada en la categoria reforma ha estat per Herbes del Portalet. Establiment nascut el 1980 de la mà de la Montserrat Carrizo i l’Anna Sánchez, dues dones amb un objectiu comú: treballar per la salut amb mètodes i productes naturals. Actualment, gràcies al relleu generacional, en Jordi i l’Ivan són els que fan possible la continuïtat del negoci familiar, oferint als clients una àmplia gamma de serveis i productes d’herboristeria, dietètica, cosmètica, alimentació, i un llarg etcètera. L’any 2018, es va portar a terme una important ampliació del local que ha permès augmentar l’oferta de productes.

PREMI HONORÍFIC

El Premi Porxada en la categoria d’honorífic ha estat per Àgora, empresa d’assessorament i consultoria a PIMES que, des de 1987, ha consolidat una imatge de servei i qualitat en totes les seves àrees. Actualment  compta amb un equip de més de 50 professionals. Enguany han apostat per un canvi de seu: més gran que els permetrà seguir creixent.

 

Les 5 famílies comercials històriques 

Els Premis Porxada atorguen cada edició un reconeixement a les cinc famílies comercials més històriques. En aquesta segona edició les famílies històriques són: Garrell, Margarit, Just, Planas i Barbany.

FAMÍLIA GARRELL  –  Gràfiques Garrell  (1850). La família Garrell és la cinquena generació de comerciants i la quarta com a impressors. L’any 1850 els Garrell, amb Buenaventura al capdavant, ja gestionaven dues activitats comercials: una, on venien olis i vinagres, i una sabateria.

L’any 1879 Esteve Garrell Escorsell va fundar la primera impremta de la ciutat on la generació següent va impulsar la publicació del prestigiós setmanari “La Gralla”.

La impremta Garrell era a més de taller tipogràfic, lloc de trobada d’intel·lectuals i polítics de Granollers i de la comarca.

Va ser l’Amador Garrell i Alsina, autor del llibre “Granollers vila oberta”, qui amb els seus fills Josep i Amador Garrell Soto, tercera generació, van fundar l’empresa del carrer Josep Umbert. Entre els anys 1957 i 1960 van rebre diferents premis en el Concurs d’Arts Gràfiques, organitzat pel Gremi Sindical de Mestres Impressors.

L’any 1998, la quarta generació, es trasllada al carrer Joan Prim on Dolors Garrell Traveria, filla d’en Josep, i Salvador Clot Gendra regenten Gràfiques Garrell.

FAMÍLIA MARGARIT  –  Casa Margarit (1850) Cinquena generació de comerciants. La família Margarit va començar en el negoci de la fusteria a mitjans del segle XIX, regentada per Josep Margarit Llibre.

La casa on s’ubica l’actual botiga, a la plaça Maluquer i Salvador, d’estil modernista i obra de l’arquitecte Joaquim Raspall, era propietat de l’Agustí Margarit Lladó, besavi de l’actual propietària. No és fins al 1920, quan en Francesc Margarit obre un establiment de graneria, i el seu fill Joan afegeix al negoci,  pinsos per al bestiar, al 1950.

L’any 1986, a la mort d’en Joan Margarit, la seva filla, Beatriu Margarit Montañà, es fa càrrec de la botiga, que dediquen a la venda de menjars, complements i serveis per a animals de companyia.

FAMÍLIA JUST  –  Cansaladeria Xarcuteria Just (1878). Comerciants de cinquena generació són també la família Just. El 1878 en Manuel Just Martori regentava una activitat comercial de vinagre i sal a la plaça de Lluís Maria Perpinyà, que juntament amb la seva esposa la van convertir en una cansaladeria. El 1930 en Josep Just, fill, canvia la cansaladeria per una carnisseria de venda de xai. I és a l’any 1956, quan la següent generació, de mans de Francisco Just, decideix canviar la venda de xai per la de porc, obrint l’actual Carnisseria Xarcuteria Just.

L’Angelina Just, besnéta de l’iniciador de la saga comercial i el seu marit Joan Clos es van fer càrrec durant anys de l’actual botiga. Des de 2009, Xavi Clos Just és l’actual gestor del negoci.

FAMÍLIA PLANAS  –  Cafè Restaurant Layon (1889). Un altre negoci familiar de llarga tradició és el del cafè restaurant Layón. Són ja quatre les generacions dedicades a l’hostaleria. Els primers inicis comercials de la família Planas són de l’any 1889 quan Pablo Planas va obrir la primera “taverna o figón”. L’any 1892, Hilarión Planas Bosch va obrir una taverna al costat de l’establiment actual. El nom «Layón» prové de la deformació popular del nom del fundador.

L’any 1940 “Ca Layon” té la primera cafetera: les tavernes passen a anomenar-se cafè-bar.  I els anys posteriors s’amplia el restaurant i es reforma. Josep Planas i Marcel·lina Gómez, pares dels actuals propietaris, lideren els canvis fins arribar a l’actual distribució d’una cuina interior i un menjador de gran il·luminació.

Actualment regenten el restaurant la quarta generació i besnéts d’Hilarión Planas, Ramon i Josep Planas, acompanyats de les seves dones la Jordina i la Piedad respectivament. La seva cuina combina els plats de tota la vida amb noves elaboracions, sempre amb productes frescos i de temporada.

FAMÍLIA BARBANY – Barbany (1895). Fins a quatre generacions han estat al capdavant de Can Barbany, sempre dins del sector tèxtil.

Barbany es defineix com una botiga conscient. Promou, des de fa uns anys, un consum responsable i conscient intentant oferir producte de proximitat i amb compromís social i ecològic. Dins la botiga hi podem trobar l’Espai Tranquil, on es fan xerrades, concerts i presentació de productes, posant la botiga al servei de la ciutadania. I alhora també incorpora l’Espai 1895, una reproducció de la façana del seu primer establiment i que es dedica a la promoció i venda de productes del tèxtil fabricats a Catalunya.

El fundador de Gran Centre Granollers, Amadeu Barbany i Grau, és actualment amb els seus fills,  qui està al càrrec de la gestió del negoci familiar, que va iniciar Joan Barbany i Masó, el 1895.

Comerços que fan 25, 50 i 75 anys

La Gala del Comerç de Granollers ha començat amb un reconeixement als establiments Pere Blázquez Perruquers, Inhala i Òptica Cottet, pels 25 anys; Administració de Loteries número 1, pels seus 50 anys; i Estil Ester Perruqueria, Autoescola Xiol i Automòbils Pruna pels 75 anys de la seva fundació.