Consoli Señas - Entrevistes Liles
Dia Internacional de la Dona
Sóc la Consoli Señas, fundadora de Svelta, llenceria i complements des de 2002.
Com contribueixes, des del teu negoci, a l’empoderament de la dona o a la defensa dels seus drets?
Treballant per a un sector tan femení i íntim com és la roba interior, des de Svelta ens agrada animar a cada clienta que entra a la botiga a posar-se qualsevol cosa. A sentir-se bé amb ella mateixa i amb el seu cos perquè se senti guapa i empoderada gràcies a la roba interior que porta.
Ens trobem amb molta gent que no porta segons quines peces de roba o segons quins colors menys bàsics perquè no tenen aquesta seguretat; nosaltres les convidem a emprovar-se totes aquestes coses perquè es treguin aquesta por i aquesta inseguretat, i vegin que poden portar el que vulguin i sentir-se guapes i segures en el seu dia a dia.
Creus que encara hi ha sectors on les dones estan infrarrepresentades? Per què creus que passa?
Tot i que cada cop menys, sí, encara hi ha sectors on estan infrarepresentades. Penso que per “tradició/històric” no hi ha costum que una dona treballi de segons què. I fins que elles no s’atreveixin a dedicar-se al que vulguin sense prejutjar-se o fins que els de RH no deixin de pensar “no és habitual tenir una dona en aquest sector”, això continuarà sense canviar. És a dir, que podríem dir que és necessari aquest canvi de mentalitat, no només pel que fa a prejudicis, sinó també en l’àmbit psicològic d’autoestima: hi ha moltes dones autònomes que encara se senten “culpables” per guanyar un sou digne amb la seva botiga.

Què creus que podem fer, tant individualment com a societat, per trencar estereotips de gènere en l’àmbit laboral?
Més trobades entre dones empresàries, on unes inspirin i motivin a les altres. La vida de l’autònoma pot ser molt dura, però ajuda molt quan tens un grup de dones que estan com tu i on ens puguem inspirar les unes amb les altres. Pel que fa a les entitats, ajudaria molt que revisessin tots els càrrecs excessius que es fan als autònoms, que no ajuda gens ni mica a què les dones emprenedores s’atreveixin o sobrevisquin al seu projecte.
Per què creus que és important continuar reivindicant el 8 de març?
Perquè encara hi ha incoherències i desigualtats de gènere.
Quines dones han estat una referència per a tu, ja siguin del teu entorn, personatges públics o històrics?
Tinc diverses dones que són una referència per a mi avui en dia. Dones emprenedores i amigues, moltes d’elles que coneixereu vosaltres: Esther, Mònica i Lina de Parc estudi, Xell de Calçats Tarrats, Carmen d’Afros, Carme d’Oncovallès, Tere de Teos, Montse de De la Mur, Teresa de Mami Boutique, Vero de La Mimosina, Graci de Saló de Bellesa Graci, Natàlia de Today’s look, Petri de Maipa, Maria Parera, Jesica Durán, Engracia de Joiera Albert, Mónica de Mar i Terra, Isabel i Norma de Bellcos, Laura de CYL, Maria Bertuchi, Rosa Navinés, Laura de Organiza tu mente, Sandra de Piensafit, M Ángeles Paredes Osteopatía, Milagros Viñolo, Andrea Lalanza Atelier, Cati de Núvies d’Or… I moltes altres que, dia a dia lluiten per apujar la persiana del seu negoci, del seu projecte, i poder viure d’allò que els fa felices i poder fer felices a totes les seves clientes i clients.
Com valores el paper de la dona en el teixit comercial i empresarial de Granollers?
En aquest cas considero que està molt empoderat per dones empresàries que tenen el seu propi negoci, com també representants dones polítiques i representants femenines en les associacions de comerciants.
Així i tot, potser podria ser interessant beneficiar-se d’això, i que hi hagués algunes reunions o enquestes regulars (perquè tots anem sempre amb falta de temps), on les Institucions i associacions poguessin captar idees i propostes de millora d’aquest teixit comercial. Per a aconseguir mantenir-lo, i mantenir-lo amb una millor qualitat de vida de les persones que hi ha darrere (no a costa del temps ni del sou de les emprenedores, que les pot portar a tancar aquest projecte professional i acabar trencant aquest teixit de petit comerç local).
Descobreix la resta d’Entrevistes Liles: Maria Domene, de l’Engruna, Verónica Ropero, de La Mimosina i Olga Vilardell, de Lag Art Deco.