GRAN CENTRE GRANOLLERS
A l’ Associació GRAN CENTRE, ens mouen les persones, els comerços, els serveis, la cultura, la ciutat i la solidaritat.
Fundada per 50 atrevits l’any 1995 , aposta per la dinamització de l’espai públic amb l’objectiu de promoure l’activitat comercial a la ciutat i la “visualització” dels seus comerços i serveis.
GRAN CENTRE GRANOLLERS col.labora també amb altres associacions i Entitats tan de la Ciutat com del país.
Pensant sempre en el millor per a la ciutat, promou activitats a Granollers, ajudant així a la projecció d’una marca forta i potent com és la nostra ciutat.
LA SOLIDARITAT està present en l’ ADN, DNA de GRAN CENTRE, doncs cada any organitza activitats solidàries d’envergadura de cara a donar visibilitat, i ajuda econòmica a entitats que dediquen el seu temps a ajudar, donar suport a tercers.
Es crea el 2007 amb l’objectiu de promocionar i reforçar el model de comerç minorista urbà, l’anomenat: “Model Granollers: Ciutat, Cultura Comerç Ciutadà i Solidaritat” que l’Associació defèn des de la seva creació. Un model avalat repetidament per les institucions públiques catalanes com el propi i genuí de la nostra societat i estil de vida, constituent d’un factor diferenciador i que ens identifica; un model que, a més, està sustentat sobre els valors de la contribució i la participació social. La fundació és un instrument d’indubtable eficàcia per tal d’aconseguir l’objectiu esmentat, optimitzant part dels esforços i recursos de l’Associació al reconeixement social de les entitats del territori.
GRAN CENTRE GRANOLLERS és una associació que engloba comerços i serveis més enllà del consum, destinant una gran part del seu pressupost a la dinamització de l’espai públic per atreure públic al carrer, en col·laboració amb tot tipus d’entitats: cíviques, culturals, humanitàries, etc. amb l’objectiu de fer de la ciutat un lloc de participació ciutadana.
CIUTAT, CULTURA, COMERÇ I SOLIDARITAT
Ésser una associació forta i amb poder d'influència, guiada per l'esforç en la contribució, la participació i la confiança
Contribuir amb el desenvolupament cultural, social i econòmic de la ciutat i dels seus comerços i serveis, creant sinergies positives entre els associats i la ciutat
Les persones marquen la diferència davant el comerç massiu de les grans superfícies. El model de comerç de proximitat que defensa l’Associació té persones compromeses amb la ciutat; que coneixen les tradicions, la manera de fer, els carrers, els veïns i les veïnes com també saben com és la ciutat on viuen. Oferint un servei de qualitat, totalment personalitzat. Un model de consum més enllà de la venta dels productes, venent il·lusió per la compra i la certesa per adquirir un producte de qualitat; l’assessorament i l’atenció personalitzada enfront la massificació i la despersonalització (i per tant, desatenció) de les grans superfícies.
els interessos dels membres davant de l’administració municipal, autonòmica, estatal i comunitària; així com altres organismes públics o privats, per mitjà del diàleg i la col·laboració.
els clients a partir d’una ``targeta de crèdit pròpia``, oferint un servei de qualitat personalitzat.
els associats/des, realitzant assemblees i enviant circulars.
l’amistat i les bones relacions entre tots els associats/des, fomentant les sinergies.
la ciutat per les persones amb la ``illa de vianants`` com amb les cadires de boga i els elements autòctons de la comarca.
en la promoció i difusió de la cultura i la solidaritat.
amb d’altres associacions, federacions i/o confederacions per a una visió global dels escenaris que ens envolten.
els espais per què els ciutadans gaudeixin de la ciutat.
les relacions essent membres actius, positius, innovadors i engrescadors de la societat granollerina.
de recursos propis per mantenir la independència econòmica de l’Associació.
els comerciants i dependents/es ampliant els coneixements i competències en la seva activitat.
i millorar el tracte amb els clients i ciutadans.
Cal participar en el desenvolupament social, cultural i econòmic de la ciutat. Motiu pel qual els eixos de treball de GRAN CENTRE GRANOLLERS són: la ciutat, la cultura, el comerç ciutadà i la solidaritat.
• Conscienciar de la importància social del comerç de proximitat.
• Recuperar la ciutat per a les persones: “ciutadans vs consumidors”.
• El carrer és el nostre escenari: espai de passeig, trobada, tertúlia, comunicació, espectacle, …
• Aportar elements amb personalitat pròpia com: la campanya “seu i fes-la petar” amb les cadires de boga, el nino d’“Aquí tens un amic”, les plaques corporatives de pertinència al projecte, el conte del tió de Nadal i el llibre de “El nou senyor Esteve”.
• Pensant en elements d’atracció diferenciadors i accions de dinamització.
• Utilitzant elements autòctons.
• Recuperant el prestigi social del comerciant.
• Participant en la promoció i difusió de la cultura.
• Arribant a acords amb entitats culturals i socials de la comarca.
• Recolzant la formació i altres activitats per al nostre col·lectiu.
• Realitzar actuacions amb personalitat pròpia.
• No venem consum, quantitat, ni preu sinó servei, qualitat i valor afegit.
• És primordial la professionalització dels botiguers i dependents al ser un referent a la ciutat.
• Difondre el model de GRAN CENTRE GRANOLLERS per: transformar l’individualisme en participació, superar les dificultats amb el treball diari i canviar el pessimisme per la il·lusió.
• Sentir-nos més ciutadans que comerciants.
• Promoure el respecte i la tolerància entre les persones.
• Participar en l’evolució i desenvolupament social, cultural i comercial de Granollers per aconseguir una ciutat cada cop més humana, culta i prospera.
La nostra iniciativa i trajectòria és plenament reconeguda com ho demostren els premis concedits a la nostra fundació:
· Premi de la Generalitat de Catalunya a la iniciativa comercial (1998)
· Premi INTUR a l’Entitat que més ha potenciat el turisme al Vallès Oriental (1999)
· Premi del Ministeri d’Economia i Hisenda “Premio Nacional de comercio interior al pequeño comercio” (1999)
· Reconeixement especial de la Cambra de Comerç de Barcelona (2001)
· Premi PIMECSEFES, Premi Pimes a la millor iniciativa comercial (2002)
· Ajuntament de Granollers, Premi a la Innovació empresarial (2003)
· Entitat participant al Fòrum de les Cultures (Barcelona, 2004)
· Generalitat de Catalunya. Premi Innovació en Màrqueting (2007)
· Diputació de Barcelona. Menció especial Premis de Comerç Urbà i de proximitat (2008)
· Generalitat de Catalunya. Premi a la Iniciativa Comercial (2017)
· Actualment, des de la Fundació Comerç Ciutadà estem duent a terme un projecte Observatori de centres urbans en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, el Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona i els agents implicats de l’Ajuntament de Granollers.
El nostre projecte de l’Associació també ha tingut molt impacte en la ponència que vam tenir l’honor de presentar a la sessió plenària de les trobades sobre comerç (9 i 10 de setembre de 2004) a la Universitat Metropolitana de Manchester, on ciutats participants com: Nebraska, Toronto, Manchester i Porto, es van interessar vivament i ens van demanar més informació. També hem rebut la visita de més de 175 ciutats (catalanes, espanyoles, europees i argentines) que s’han interessat per la filosofia de GRAN CENTRE GRANOLLERS durant aquests anys.
Comptem també amb el recolzament de les associacions de comerciants de: Mataró, Terrassa, Sabadell, Figueres, Vic, Tarragona, Badalona i Olot formant part tots junts la Fundació Comerç Ciutadà. Aquests membres acrediten una comuna visió de l’escenari comercial establert en el nostre país, coincidint en problemàtiques generals similars, compartint dinàmiques promocionals afins i apostant per a la consecució d’uns objectius comuns essent un grup de comerciant de centres urbans de Catalunya.
Alhora que formem part de PIMEC Comerç per créixer en competitivitat, ampliar els avantatges pels associats/des i disposar de més força per tenir veu davant de les administracions. Mentre que la patronal defensa el comerç de proximitat, treballant per les associacions de comerciants de la ciutat.