L’auca del senyor Esteve a Granollers

L’auca del senyor Esteve a Granollers

‘L’auca del senyor Esteve’ es reestrena a Granollers!

 

SINOPSI DE L’OBRA

Santiago Rusiñol presenta en aquesta obra la saga familiar dels propietaris de la merceria La Puntual. Un retrat de la petita burgesia catalana situada en el barri de Ribera de Barcelona a la segona meitat del segle XIX i que el besnét, la tercera generació, trenca al renunciar amb la tradició familiar.

logos


EL PROJECTE

 

Aquesta obra va ser escrita per Santiago Rusiñol el 1907 i deu anys més tard, en el 1917, es va estrenar al Teatre Victòria de Barcelona.

L’any 2000, la nostra Companyia de Teatre QUATRE PER QUATRE amb la producció de l’Associació de Comerciants Gran Centre de Granollers vàrem posar en escena aquest clàssic català de Santiago Rusiñol segons l’adaptació de Santiago Sans i Valls, que posteriorment es va seguir representant durant tres anys més, en les Festes de l’Ascensió de la Ciutat.

L’espectacularitat del muntatge sota la direcció de Frederic Roda, va fer que totes les representacions – deu en total – deixessin al públic assistent la satisfacció d’haver vist un molt bon espectacle i de gaudir d’una gran tarda de teatre en el Centre Cultural de “La Caixa”, primer, i posteriorment en el marc incomparable del tan esperat i recentment inaugurat Teatre Auditori de Granollers.

Disset anys després, aquell record encara el tenim els qui vam viure aquella experiència des de l’escenari o entre bastidors, amb molta satisfacció. A principis de l’any 2016 la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) es va posar en contacte amb la nostra Companyia per proposar-nos el projecte de representar-la als diferents Ateneus federats i a altres indrets de Catalunya durant el 2017 coincidint amb el centenari de la seva estrena. Aquest és el motiu que ens ha mogut a posar en escena novament, amb coproducció de la FAC, aquest clàssic català popularment conegut i amb la mateixa direcció de Frederic Roda.

Per raons tècniques, com també de pràctica logística dels desplaçaments a diferents poblacions de Catalunya, ens ha obligat a reduir el nombre d’actors i d’actrius i hem fet una adaptació del format de l’obra respecte el muntatge de fa disset anys a Granollers. Malgrat tot, segueix sent un treball d’envergadura: una escenografia gran i adaptable a diferents espais escènics, vestuari d’època, atrezzo, caracterització, utilleria….

També des de el primer moment hem rebut la col·laboració de l’Associació de Comerciants de Gran Centre que ha ajudat a fer realitat aquest projecte. Un projecte en el que ens hi hem esforçat amb la seguretat que la tasca que s’ha fent tindrà el reconeixement d’aquells pels quals hi hem posat totes les nostres esperances: el públic.


FREDERIC RODA I FÀBREGAS

 

Tothom sap que l’obra de Santiago Rusiñol L’auca del senyor Esteve forma part del repertori mes conegut del teatre català del segle XX. Amb aquesta obra, que va començar sent una novel·la i que posteriorment el mateix autor va adaptar al teatre, Rusiñol va voler fer un homenatge entre sorneguer i tendre a la figura del botiguer català. Segurament és menys coneguda la versió que en va fer l’autor i crític de teatre Santiago Sans, que, amb alguns retocs, avui us presentem. L’aportació que fa aquesta versió és sobretot l’estructura dramàtica que, amb gran encert, Santiago Sans planteja en la història. Té una estructura repetitiva que ajuda a comprendre millor la vida conservadora en què se sustenta la nissaga dels Esteve. Duen una vida ordenada, ben planificada, que va del naixement fins a la mort i que comença a trontollar amb l’arribada del nou hereu, en Ramonet, que en lloc de botiguer vol ser artista. Ell ens fa adonar com diu el senyor Pau, que l’ordre pot arribar a ser una malaltia.

Per dur a escena aquesta proposta calia una companyia veterana que disposés d’un grup prou gran d’actors i actrius que estiguessin amb condicions de fer un treball coral, donades les característiques del muntatge. El grup Quatre per Quatre ho permetia. Per altra banda jo ja els havia dirigit no feia gaire anys en un altre clàssic català: El Cafè de la Marina, de Josep Mª de Sagarra, amb resultats molt satisfactoris. Així doncs, aquí teniu la nostre Auca del senyor Esteve coincidint amb el centenari de la seva estrena, amb una adaptació renovada i que estem segurs que hauria agradat a un esperit tan inconformista com el de Santiago Rusiñol i Prats.


L’AUCA DEL SENYOR ESTEVE de Santiago Rusiñol amb l’adaptació de Santiago Sans i Valls

 

PERSONATGES PER ORDRE D’INTERVENCIÓ

COLOMBINA Estel Ibars

MARIA 1 Núria Vallelado

MARIA 2 Maria Mundet

MARIA 3 Lourdes Fernández

SENYOR RAMON Jaume Nebot

SENYORA DEL PRIMER PIS Montserrat Colomé

SENYOR PAU Salvador Pardo

COTXER Víctor Enrique

AVI ESTEVE Miquel Noguera

ESTEVET (nen) Arnau Gallardo

SENYORA ADELINA Manuela Vázquez

CLIENTA Anna Escarmis

MARTINET Ivan Torralbo

MESTRE Arian Botey

TOMASSETA Marga Alerm

ESTEVE Xavier Noguera

PINTOR Paco Asensio

RAMONET (nen) Pau Sais

RAMONET (noi) Eric Robles

EQUIP TÈCNIC

Escenografia La Forja

Taller Escenografia Castells

Disseny vestuari Pau Fernández

Confecció vestuari Atelier Malé

Caracterització i Maquiullatge Montserrat Colomé Damaret

Perruqueria Perruqueria PERE (Pepita Noguera)

Tècnic de llum i so Noel Jiménez

Atrezzo Roser Soldevila

Muntatge musical Arian Botey

Fotografia i vídeo espectacle Arian Botey Soldevila

Disseny gràfic Xavier Noguera

Coordinació externa Miquel Noguera

Producció Quatre per Quatre i FAC

Federació d’Ateneus de Catalunya

Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya

DIRECCIÓ

Frederic Roda


AUCA_cartell-teatre


Per més informació:

Teatre de Ponent

Adreça: C/ Ponent, 58-60

Telèfon: 938 498 364

Clica a continuació per comprar entrades online

———————

Sessions:

Divendres, 26 de maig de 2017 – 21h | Dissabte, 27 de maig de 2017 – 21h | Diumenge, 28 de maig de 2017 – 19h

Divendres, 2 de juny de 2017 – 21h | Dissabte, 3 de juny de 2017 – 21h | Diumenge, 4 de juny de 2017 – 19h

Durada aproximada:  120 minuts