La botiga DRACS, associada GRAN CENTRE GRANOLLERS, va rebre el PREMI A LA INICIATIVA EMPRESARIAL per la “concept-store”

La botiga DRACS, associada GRAN CENTRE GRANOLLERS, va rebre el PREMI A LA INICIATIVA EMPRESARIAL per la “concept-store”

Amadeu Barbany Grau, va recollir el guardó de la botiga Dracs, una “concept-store” de productes de disseny, artesania i proximitat escollits entre aquells que presenten un valor més enllà de la simple mercaderia.

amadeu

La categoria del Premi a la Iniciativa Empresarial atorga aquest guardó a la iniciativa més innovadora del comerç urbà que comporta, entre d’altres, la incorporació d’un nou concepte de fórmula comercial.

grancentre_granollers_premi_gencat_4

L’any 1990, Amadeu Barbany i Grau va decidir ampliar el negoci familiar de venda d’articles de roba i complements (fundat l’any 1895), obrint un nou establiment comercial al Carrer Santa Esperança número 7 de Granollers, amb el nom de DRACS.

Durant 22 anys, “Dracs” va ser una botiga de roba especial. L’establiment oferia quelcom més que un espai de compravenda de productes tèxtils. La planta soterrani acollia múltiples activitats d’oci, culturals i socials que feien de “Dracs” un punt de trobada a Granollers per a tot tipus de gent. Amb el pas dels anys degut l’arribada de la crisi econòmica, l’ànima de “Dracs” es va anar consumint, fins que el març de 2012 va baixar la persiana.

Durant més de tres anys, “Dracs” va estar tancat. La bona ubicació (situat en un dels carrers més cèntrics de la ciutat) i la singularitat de l’edifici, feien que arribessin moltes propostes de lloguer. En alguns casos econòmicament molt bones. No obstant, cap de les propostes rebudes va tirar endavant essencialment per dos motius. La major part de les propostes provenien de grans multinacionals que no respectaven el model de comerç en el que creiem, i d’altra banda les propostes incloïen “destrossar” l’edifici, aplicant “pladur” a les parets, canviant el terra o tapant el sostre de fusta. La determinació de l’Amadeu Barbany en conservar un comerç de proximitat i la singularitat de l’edifici, van pesar molt més que no pas els lloguers desorbitats que van oferir pel local.

Tres anys i mig després van recarregar les piles i il·lusionats van obrir de nou les portes d’aquest edifici tant autèntic oferint a la ciutat un model de negoci diferent; vertebrat en uns eixos de valors molt concrets que ens permetin apropar-nos i conèixer la societat on vivim.

QUÈ? Activitat

“Dracs” reobre les portes amb la voluntat d’aplegar diferents activitats comercials, socials i culturals en un sol espai. Sense oblidar les arrels familiars hem volgut innovar i encabir en un mateix espai el tèxtil, articles de regal, decoració entre d’altres. Recuperant l’ànima de l’antic “Dracs”, a més, volem integrar-hi activitats culturals i socials. Així doncs, es realitzaran tertúlies, petits concerts a peu dret, tallers i exposicions amb la finalitat de generar coneixement a partir de les relacions entre les persones.

ON? Local

Situat al centre neuràlgic de Granollers, el Carrer Santa Esperança esdevé una travessia peatonal molt concorreguda pels vianants ja que connecta la popular Plaça de la Porxada amb el Carrer Anselm Clavé (carrer més comercial de la ciutat) conegut com “La Carretera”.

Al número 7 hi trobem “Dracs”, construït l’any 1990 per l’arquitecte Amadeu Clusella. “Dracs” és un edifici inspirat en l’arquitectura industrial de principi de segle. Es tracta d’un edifici de 4 plantes i un soterrani. Durant la construcció es cuiden tots els detalls; els terres son de fusta, les parets d’obra vista (artesanal), les bigues de ferro vist i grans finestrals amb llum zenital que doten l’edifici d’una singularitat molt rellevant.

COM? Concepte

Impulsar una iniciativa comercial multisectorial no tindria res d’especial si no la dotéssim d’un concepte diferenciador. És precisament en aquest punt en el que hem dedicat més esforços.

L’Activitat comercial gira al voltant de quatre conceptes complementaris: PROXIMITAT, ARTESANIA, QUALITAT I DISSENY. Així, qualsevol producte que es comercialitza a “Dracs” ha de respectar aquests conceptes a més d’uns criteris ètics, ecològics i de respecte als drets humans en el seu procés de fabricació.

Aquest filtre ens ha apropat a gent apassionada per la seva feina, a petits productors artesanals i a microempreses que han cregut amb el projecte “Dracs” i ens ha permès oferir productes i històries amb noms i cognoms.

Amb la finalitat d’explicar aquest concepte de botiga hem definit una sèrie de VALORS que caracteritzen cada un dels productes que comercialitzem.

Artesanal: Produït a ma, sense interferència de processos industrials.

Cultural: Qualsevol tipus de manifestació artística o tradició.

Disseny: Produït integrant l’estètica i la funcionalitat.

Genuí: Producte únic i propi de “Dracs”.

Ecològic: Procés de producció respectuós amb el medi ambient.

Proximitat: Produït a KM 0.

Social: Producte que inclou alguna forma d’integració, cooperació, etc.

Tradicional: Que transmet algun costum propi de la nostra terra.

A Dracs hi podem trobar productes de disseny, artesania i proximitat. Tots ells han estat delicadament escollits entre aquells que presenten un valor més enllà de la simple mercaderia.

Cada producte de la botiga disposa d’una fitxa en la que s’esmenten les característiques principals i els valors que fan que l’article sigui especial. D’aquesta manera, el client pot conèixer fàcilment el valor afegit de cada producte. Les fitxes tenen unes estrelles que pintem de diferents colors per identificar cada valor.

dracs

dracsgranollers.com


 

President Puigdemont:” Les ciutats que perden comerç perden ànima i esperit, per això des del Govern sempre hem apostat per ell”

El cap del Govern ha lliurat aquest vespre la 17a edició dels Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial i els reconeixements als establiments centenaris

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha lliurat aquest vespre la 17a edició dels Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial i els reconeixements als establiments centenaris. En el decurs de la cerimònia, que s’ha celebrat al Palau, el cap de l’Executiu ha agraït als guardonats la contribució al desenvolupament econòmic del territori, però, sobretot, “que hagueu anat consolidant vida, perquè les ciutats que perden comerç, perden ànima, esperit”. Per això, Puigdemont ha recordat que el Govern “sempre, des de les primeres competències, hem deixat clar que apostàvem per un determinat model propi de comerç per a Catalunya; ho hem fet quan anaven les coses bé i quan ens posaven recurs al Constitucional”.
 
El cap de l’Executiu ha assegurat que els premis lliurats avui “són reconeixements de gratitud pel que heu fet perquè aquest país tiri endavant”. I ha continuat “les dificultats que heu hagut de fer front són les dificultats que ha passat el país; i els canvis que heu anat veient són els que ens han marcat, i hem sabut adaptar-nos a ells, i, fins i tot, quan convé els hem pogut liderar i provocar-los, despertant així l’admiració i el respecte”. “Un país que es respecta a si mateix té futur”, ha reblat.
 
El president ha finalitzat la seva intervenció agraint també la “vocació de servei a la comunitat” que els establiments reconeguts avui han desenvolupat al llarg de la seva història. I ha afegit “aquesta filosofia i esperit ens honora profundament i ens commou;  la gent que es pregunta perquè aquest país malgrat les malpensades a les quals ha hagut de fer front encara es manté de peus , és perquè el futur és seu”. “No només hem conquerit el passat sinó que tenim clar que el futur és nostre i tenim tot el dret a conquerir-lo”, ha conclòs.
 
A l’acte de lliurament han assistit també el conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila; la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, i el gerent del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), Miquel Rodríguez, entre altres autoritats.
 
Els guardons i els guardonats  d’enguany són els següents:
 
Premi a la Iniciativa Empresarial: aquesta categoria s’atorga a la iniciativa més innovadora del comerç urbà que comporti, entre d’altres, la incorporació d’un nou concepte de fórmula comercial. Ha estat guardonat:
 
  • Amadeu Barbany Grau, per la botiga Dracs, una “concept-store” de productes de disseny, artesania i proximitat, escollits entre aquells que presenten un valor més enllà de la simple mercaderia.
 
Premi a la Millor Iniciativa Col·lectiva Territorial: reconeix els projectes de dinamització comercial impulsats per les associacions que hagin destacat pel foment del comerç de proximitat en el seu territori.  Han estat guardonats (ex aequo):
 
  • Associació de Comerciants, Professionals i Empreses de Serveis de Granollers Centre (Gran Centre Granollers), per la campanya “Jo t’estimo +”.
  • Unió de Botiguers de Mataró,  per la campanya “Mataró en Viu”.
 
Premi a la Millor Iniciativa Col·lectiva Sectorial: aquesta categoria distingeix els projectes dels sectors que suposin millores en els serveis al client i que impliquin l’increment de la rendibilitat de les empreses associades. Han estat guardonats (ex aequo):
 
  • Base Detall Sport, SA, pel desenvolupament de la seva botiga online.
  • El Gremi de Flequers de les Comarques Gironines, pel projecte “És farina de Girona”.
 
Premi a la Millor Gestió Pública: que reconeix els ajuntaments o d’altres ens públics, pel seu suport al teixit comercial i per la seva implicació en el desenvolupament de projectes que impulsin el model català de comerç ha estat guardonat:
 
  • Ajuntament de Ripollet (Vallès Occidental), per la campanya de Nadal i de responsabilitat social “El Bosc solidari”.
 
D’altra banda, la Generalitat també ha reconegut avui la trajectòria de persones, empreses i entitats, per la seva dedicació, capacitat d’innovació i emprenedoria i la seva contribució al prestigi del sector a Catalunya. Concretament, ha reconegut la tasca de Benito García Débora, propietari de Benito Sports, empresa formada per 10 botigues especialitzades en la venda d’articles esportius, per l’impuls de la cooperació a través d’entitats com ANCECO i COMERTIA. També ha estat distingit Vicenç Gasca i Grau, per la seva tasca en defensa del comerç de proximitat, a través de l’associació Sant Antoni Centre Comercial i la Fundació Barcelona Comerç; i Artemi Nolla Furriol,  fundador i director general d’AN Grup, un dels principals grups de restauració del país, per la seva visió de futur en apostar per nous formats d’establiment.
 
Premis de la Generalitat de Catalunya als Establiments Comercials Centenaris
 
La Generalitat de Catalunya ha distingit un total de 17 establiments centenaris per la seva trajectòria de més de cent anys de servei al comerç. Així mateix, s’ha reconegut la història de 18 establiments comercials amb més de cent-cinquanta anys d’activitat.
 
Establiments comercials amb cent anys
 
·         Alfons Panadès, de Vic (Osona)
·         Cal Figuerosa, de Barbens (Pla d’Urgell)
·         Calçats Vidiella, de Mora d’Ebre (Ribera d’Ebre)
·         Embijoc, SL, de Reus (Baix Camp)
·         Ferreteria Can Jombo, de Sant Hilari (La Selva)
·         Forn Baltà, de Barcelona (Barcelonès)
·         Forn Esplugues, de Barcelona (Barcelonès)
·         Forn de Can Tur, de Barcelona (Barcelonès)
·         Forn de Pa Giraut, de Barcelona (Barcelonès)
·         Forn La Valenciana, de Barcelona (Barcelonès)
·         Forn de Pa Pastisseria Figueras, de Banyoles (Pla de l’Estany)
·         Forn i Pastisseria Corbalan, de Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental)
·         Merceria Castany, de Mataró (Maresme)
·         Molí d’Oli Rafeló, del Perelló (Baix Ebre)
·         Oliver Òptics, de Barcelona (Barcelonès)
·         Pastisseria Raga, d’Ulldecona (Montsià)
·         Pastisseria Fidel Serra, d’Igualada (Anoia)
 
Establiments comercials de més cent-cinquanta anys
 
·         Can Burguet, de Blanes (La Selva)
·         Carnisseria Roca, de Ventalló (Alt Empordà)
·         Can Nogué, de Vic (Osona)
·         Casa Climens, de Cardona (Bages)
·         Cereria Masjuan, de Mataró (Maresme)
·         Farmàcia M. Sala, de Cardona (Bages)
·         Ferreteria Furriols, de Vic (Osona)
·         Fill de J. Callol i Serrats, SL, de l’Escala (Alt Empordà)
·         Forn de Pa ca la Xata, de Capellades (Anoia)
·         Forn de Pa Casola, d’Ulldecona (Montsià)
·         Forn de Pa Cal Boix, de Santpedor (Bages)
·         Farmàcia Franquesa, de Barcelona (Barcelonès)
·         Farmàcia Puig, d’Ulldecona (Montsià)
·         Ferreteria Paloma, de Terrassa (Vallès Occidental)
·         Jorquera Pianos, de Barcelona (Barcelonès)
·         Josep Sans Aragonès, de Vila-seca (Tarragonès)
·         Pastes Sanmartí, de Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
·         Torrente Tecno Industrial, de Barcelona (Barcelonès)
president-puigdemont-entrega-premi-a-la-iniciativa-comercial-2017-per-la-campanya-jo-testimo-gran-centre-granollers (Copy)
El president amb els guardonats en una foto de família, al Palau de la Generalitat