11 jul. La botiga DRACS, associada GRAN CENTRE GRANOLLERS, va rebre el PREMI A LA INICIATIVA EMPRESARIAL per la “concept-store”
Amadeu Barbany Grau, va recollir el guardó de la botiga Dracs, una “concept-store” de productes de disseny, artesania i proximitat escollits entre aquells que presenten un valor més enllà de la simple mercaderia.
La categoria del Premi a la Iniciativa Empresarial atorga aquest guardó a la iniciativa més innovadora del comerç urbà que comporta, entre d’altres, la incorporació d’un nou concepte de fórmula comercial.
L’any 1990, Amadeu Barbany i Grau va decidir ampliar el negoci familiar de venda d’articles de roba i complements (fundat l’any 1895), obrint un nou establiment comercial al Carrer Santa Esperança número 7 de Granollers, amb el nom de DRACS.
Durant 22 anys, “Dracs” va ser una botiga de roba especial. L’establiment oferia quelcom més que un espai de compravenda de productes tèxtils. La planta soterrani acollia múltiples activitats d’oci, culturals i socials que feien de “Dracs” un punt de trobada a Granollers per a tot tipus de gent. Amb el pas dels anys degut l’arribada de la crisi econòmica, l’ànima de “Dracs” es va anar consumint, fins que el març de 2012 va baixar la persiana.
Durant més de tres anys, “Dracs” va estar tancat. La bona ubicació (situat en un dels carrers més cèntrics de la ciutat) i la singularitat de l’edifici, feien que arribessin moltes propostes de lloguer. En alguns casos econòmicament molt bones. No obstant, cap de les propostes rebudes va tirar endavant essencialment per dos motius. La major part de les propostes provenien de grans multinacionals que no respectaven el model de comerç en el que creiem, i d’altra banda les propostes incloïen “destrossar” l’edifici, aplicant “pladur” a les parets, canviant el terra o tapant el sostre de fusta. La determinació de l’Amadeu Barbany en conservar un comerç de proximitat i la singularitat de l’edifici, van pesar molt més que no pas els lloguers desorbitats que van oferir pel local.
Tres anys i mig després van recarregar les piles i il·lusionats van obrir de nou les portes d’aquest edifici tant autèntic oferint a la ciutat un model de negoci diferent; vertebrat en uns eixos de valors molt concrets que ens permetin apropar-nos i conèixer la societat on vivim.
QUÈ? → Activitat
“Dracs” reobre les portes amb la voluntat d’aplegar diferents activitats comercials, socials i culturals en un sol espai. Sense oblidar les arrels familiars hem volgut innovar i encabir en un mateix espai el tèxtil, articles de regal, decoració entre d’altres. Recuperant l’ànima de l’antic “Dracs”, a més, volem integrar-hi activitats culturals i socials. Així doncs, es realitzaran tertúlies, petits concerts a peu dret, tallers i exposicions amb la finalitat de generar coneixement a partir de les relacions entre les persones.
ON? → Local
Situat al centre neuràlgic de Granollers, el Carrer Santa Esperança esdevé una travessia peatonal molt concorreguda pels vianants ja que connecta la popular Plaça de la Porxada amb el Carrer Anselm Clavé (carrer més comercial de la ciutat) conegut com “La Carretera”.
Al número 7 hi trobem “Dracs”, construït l’any 1990 per l’arquitecte Amadeu Clusella. “Dracs” és un edifici inspirat en l’arquitectura industrial de principi de segle. Es tracta d’un edifici de 4 plantes i un soterrani. Durant la construcció es cuiden tots els detalls; els terres son de fusta, les parets d’obra vista (artesanal), les bigues de ferro vist i grans finestrals amb llum zenital que doten l’edifici d’una singularitat molt rellevant.
COM? → Concepte
Impulsar una iniciativa comercial multisectorial no tindria res d’especial si no la dotéssim d’un concepte diferenciador. És precisament en aquest punt en el que hem dedicat més esforços.
L’Activitat comercial gira al voltant de quatre conceptes complementaris: PROXIMITAT, ARTESANIA, QUALITAT I DISSENY. Així, qualsevol producte que es comercialitza a “Dracs” ha de respectar aquests conceptes a més d’uns criteris ètics, ecològics i de respecte als drets humans en el seu procés de fabricació.
Aquest filtre ens ha apropat a gent apassionada per la seva feina, a petits productors artesanals i a microempreses que han cregut amb el projecte “Dracs” i ens ha permès oferir productes i històries amb noms i cognoms.
Amb la finalitat d’explicar aquest concepte de botiga hem definit una sèrie de VALORS que caracteritzen cada un dels productes que comercialitzem.
Artesanal: Produït a ma, sense interferència de processos industrials.
Cultural: Qualsevol tipus de manifestació artística o tradició.
Disseny: Produït integrant l’estètica i la funcionalitat.
Genuí: Producte únic i propi de “Dracs”.
Ecològic: Procés de producció respectuós amb el medi ambient.
Proximitat: Produït a KM 0.
Social: Producte que inclou alguna forma d’integració, cooperació, etc.
Tradicional: Que transmet algun costum propi de la nostra terra.
A Dracs hi podem trobar productes de disseny, artesania i proximitat. Tots ells han estat delicadament escollits entre aquells que presenten un valor més enllà de la simple mercaderia.
Cada producte de la botiga disposa d’una fitxa en la que s’esmenten les característiques principals i els valors que fan que l’article sigui especial. D’aquesta manera, el client pot conèixer fàcilment el valor afegit de cada producte. Les fitxes tenen unes estrelles que pintem de diferents colors per identificar cada valor.
dracsgranollers.com
President Puigdemont:” Les ciutats que perden comerç perden ànima i esperit, per això des del Govern sempre hem apostat per ell”
El cap del Govern ha lliurat aquest vespre la 17a edició dels Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial i els reconeixements als establiments centenaris
- Amadeu Barbany Grau, per la botiga Dracs, una “concept-store” de productes de disseny, artesania i proximitat, escollits entre aquells que presenten un valor més enllà de la simple mercaderia.
- Associació de Comerciants, Professionals i Empreses de Serveis de Granollers Centre (Gran Centre Granollers), per la campanya “Jo t’estimo +”.
- Unió de Botiguers de Mataró, per la campanya “Mataró en Viu”.
- Base Detall Sport, SA, pel desenvolupament de la seva botiga online.
- El Gremi de Flequers de les Comarques Gironines, pel projecte “És farina de Girona”.
- Ajuntament de Ripollet (Vallès Occidental), per la campanya de Nadal i de responsabilitat social “El Bosc solidari”.