15 set. Entrevista de l’Ajuntament de Granollers a GRAN CENTRE pel PREMI NACIONAL
ENTREVISTA: Laura Sabatés i Amadeu Barbany comerciants, presidenta de Gran Centre, i propietari de la botiga Dracs
Al juliol, la Generalitat reconeixia dues iniciatives comercials locals: l’associació Gran Centre Granollers per la campanya “Jo t’estimo +”, que posa en relleu la proximitat, les persones, els col·lectius i les sinergies; i l’empresari Amadeu Barbany –uns dels fundadors de Gran Centre–, propietari de Dracs, un establiment que s’ha reorientat i ven tèxtil, articles de regal i decoració amb valor afegit de tipus social, de proximitat, artesanal, de disseny i mediambiental.
Laura Sabatés: “La mà esquerra de Gran Centre ha permès que les multinacionals reaccionin i vulguin formar part d’un projecte engrescador”
Amadeu Barbany: “El consumidor ha de prendre la decisió de no comprar tant i de comprar bé”
“El petit comerç i la seva funció als barris és un bé a protegir”
Els premis Iniciativa Comercial d’aquest estiu són un impuls al comerç de proximitat.
Laura Sabatés. L’hem rebut amb molta eufòria, orgull i satisfacció, com a reconeixement al petit comerç i a Gran Centre, que representa tot tipus de comerços, establiments i empreses de serveis,
no necessàriament de comerç tradicional, però sí implicats en el projecte i la ciutat. És també un reconeixement per a la Junta, que treballem altruistament, les hores lliures… representant un col·lectiu. Estem immersos a tenir resultats immediats, econòmics, i premis així donen energia i sensibilitzen l’administració més propera.
Què hi ha darrere de Dracs, una botiga que llueix el rètol “Entra a fer el tafaner”?
Amadeu Barbany. El rètol vol trencar aquesta barrera invisible que a vegades hi ha al comerç tradicional, al qual sembla que costa més entrar que a les multinacionals, on la gent mira, remena…
encara que no compri. I funciona, animo els botiguers a posar-lo! Dracs –potser sona pretensiós– voldria ser una escola de consum conscient. Ha superat les meves expectatives: pel que fa a
proveïdors, fantàstics, de la comarca, el Maresme i Osona i, sobretot, pel tipus de client, molt també de fora, que valora l’intent de fer del comerç –com ja fa Gran Centre– un espai de trobada, de
comunicació, on el producte també va d’acord amb aquesta idea.
Fa 22 anys naixia Gran Centre, associació comercial pionera, sustentada en els pilars ciutat, cultura i comerç. I vosaltres ja hi éreu.
L. S. A nivell personal vaig aprendre molt d’aquells inicis. Passàvem de la teoria a la pràctica, amb un projecte trencador. La realitat ha donat la raó a una iniciativa que de moment tenia gent en contra… S’han assolit gran part dels objectius, però queda molt camí per fer. El canvi és constant i seguit, i una part no el controlem, el que té a veure amb les multinacionals. Ara bé, la mà esquerra de Gran Centre ha permès, com va passar l’Open Night d’enguany, que les multinacionals reaccionin i vulguin formar part d’un projecte engrescador, sobretot pel que fa a les cadenes que venen d’empresa tradicional catalana.
A.B. Gran Centre ha ajudat i molt el comerç de Granollers i de Catalunya, com a fundadors de la Fundació Comerç Ciutadà. Ens havíem passat anys mirant els camps de les multinacionals, llaurats
per grans màquines que en treien molts fruits/beneficis… A Gran Centre vam començar llaurant un camp erm els 14 membres de la Junta Directiva. Al llarg d’aquests 22 anys s’ha plantat una bona llavor i els brots estan a punt de donar fruit. Ara tenim pendent que el consumidor, millor dit, el ciutadà conscient, afavoreixi un model de comerç enfront d’un altre. Algú ens ha de comprar aquest gra fet des del cor, des d’una proposta propera, ciutadana, solidària, coherent i econòmicament rendible: estudis americans diuen que comprar al comerç ciutadà és 4’5 cops més rendible per al barri.
La pilota la té el consumidor.
A.B. El consumidor ha de prendre la decisió de no comprar tant i de comprar bé. I preguntar si la taronja ve de València o de Sud-àfrica, i la poma, de Girona o de Nova Zelanda. En alimentació, el consum conscient ja ha crescut un 5% i en el tèxtil, no arribem al 3% . Hi ha països que estan al 40. I això ho canvia tot, és una gran revolució. Tenim una societat més centrada en el pensament que en l’acció. És important l’acció individual de cada dia, des de “Jo t’estimo +” a desitjar un “bon dia” i procurar que de veritat ho sigui… Els petits detalls són la gran revolució pendent per aconseguir el món que volem. Això també ho deia en Carles Capdevila: la gran revolució és l’amabilitat.
Quins són ara els reptes de Gran Centre?
L.S. Seguim dins la Fundació Comerç Ciutadà, integrada per les principals ciutats comercials del país amb les quals compartim valors. Seguirem amb la campanya, que no té data de caducitat:
volem demostrar que malgrat tots els canvis al llarg d’aquests 20 anys, continuen en voga els mateixos valors. Ara volem obrir fronteres, a través d’esdeveniments (Circuit de F1, Roca Village, la Cup…), amb els quals volem més sinergia i vendre millor la marca “Granollers”. Estem en taules de treball de turisme de shopping, visitants que també busquen gaudir de la ciutat, la cultura i les persones. I busquem nous companys de viatge; el conveni amb Alpina n’és una mostra.
Creieu que hi ha una sobreoferta comercial?
A.B. Hi ha la llei de lliure mercat… La qüestió és com fer visible el comerç amb valor afegit; segons el diccionari, hi ha 12 maneres d’anomenar el petit comerç (de barri, proximitat, tradicional…), el que dona qualitat humana. El comerç també es defineix com a espai d’intercanvi d’idees i de sentiments. Tot és compatible mentre uns no acabin ofegant els altres; cal fer conviure els dos models.
La sobreoferta fa que els perdedors –botiguers i societat– siguin sempre els mateixos. El petit comerç i la seva funció als barris és un bé a protegir. Barcelona està fent normativa per protegir-lo.
Amadeu, reivindiques que fer de botiguer és la feina més bonica del món…
Ens hem tornat molt mentals i consumistes; però hi ha la part interior, la que ens relaciona amb l’altre. Quan t’atén una persona amb escolta activa, es produeix un miracle que es diu “vida”. Un moment màgic, del qual cal prendre consciència. Els dependents en sabem molt d’escoltar, ara quasi no escolta ningú. L’experiència d’entrar en un petit comerç en què t’atén una persona que t’acull, t’abraça, t’acompanya un estona… està demostrat científicament que és molt durable en el temps, a diferència de la compra més compulsiva. Jo recordo experiències de compra que m’han frapat i que explicaré als meus nets.
Enllaç web > http://www.granollers.cat/granollers-informa-setembre-2017