20 set. GRAN CENTRE col·labora amb “MASKS” by PAM DESIS
“MASKS”
PAM DE SIS torna a sorprendre’ns amb una nova i original exposició, aquesta vegada de la mà de l’artista ENRIC SERVERA, el qual presentarà les MÀSCARES POSTALAIÒTIQUES.
El projecte MASKS esdevé d’aprofitar material que ha estat creat per l’ésser humà, usat, després mal abocat, transportat i transformat pel mar i finalment trobat a la vora del mar.
Materials residuals que han estat expulsats del mar i que són la punta d’un iceberg del que es pot trobar en els mars. Portats pels corrents marins d’un origen desconegut a una costa final, l’artista els recull a la costa, els classifica, els ensambla i els torna a donar una nova forma; una nova identitat i caràcter, donant-los una nova oportunitat.
En aquestes creacions a partir de residus trobats al mar, MASKS, màscara i rostre es troben en perpètua lluita per la superposició de visibilitats, tot i que no sempre que una desaparegui l’altra es fa visible. Les dues plantegen un joc de fet i amagar, d’ocultar i desvetllar.
Sota aquesta careta l’home pren consciència del seu lloc en l’univers, veu la seva vida i la seva mort inscrites en un drama col·lectiu i li dóna sentit. Per això la màscara és un alliberament, ja que ens permet que es faci present una altra realitat.
Aquestes màscares artístiques i rituals estan inspirades en un suposat art dels antics habitants talaiòtics menorquins. Són una invenció lliure del que podria ser l’art primitiu d’aquests pobladors de l’illa de fa més de 3.000 anys. Els talaiòtics creaven els seus poblats i monuments amb grans pedres que trobaven i tallaven pel camp. L’artista crea aquests personatges amb aire primitiu, amb materials trobats a la costa de Menorca. Estan fets de fustes, plàstics, restes de xarxes, cordes… tot tipus de residus humans actuals. És per això que li afegeix el terme –post. Aquest fet no deixa de ser una manera de contribuir a la neteja de la costa, reutilització de material trobat, creació ready-made i denuncia al problema de la contaminació marítima i del paisatge coster.