20 anys de l’Associació GRAN CENTRE GRANOLLERS

20 anys de l’Associació GRAN CENTRE GRANOLLERS

Al juny de 1995 es va iniciar amb molta il·lusió el projecte de GRAN CENTRE GRANOLLERS amb els principals eixos de treball: CIUTAT – CULTURA – COMERÇ i SOLIDARITAT per crear sinergies d’interacció amb la ciutadania, comerciants i entitats de GRANOLLERS.

Gràcies als valors de l’Associació hem arribat a ser un referent reconegut dins del món del comerç, i això ens dóna força per seguir creant i innovant. Aquests 20 anys, però, no haguessin estat possibles sense tots vosaltres, els ASSOCIATS sou la part més important de GRAN CENTRE GRANOLLERS!

Volem compartir amb vosaltres aquest vídeo commemoratiu del que hem fet possible junts, i us donem les gràcies pel vostre suport i confiança!

logo 20 anys peque


Ens situem a l’any 1994. Granollers, ciutat de l’àrea metropolitana de Barcelona, en la que desprès de l’exitàs dels Jocs Olímpics del 92 era un pol d’atracció extraordinari en qualsevol àmbit; com en el comercial. Era un moment de crisi del comerç tradicional a Catalunya i arreu d’Europa, arran de la implantació creixent dels centres comercials i les grans superfícies a la perifèria urbana, en el qual començaven a treure el nas nous hàbits de consum i lleure com nous sistemes de venda.

Desprès de moltes trobades, reunions… amb un president agosarat, una junta molt engrescada i una cinquantena d’associats ens varem embarcar en una aventura d’il·lusió col·lectiva amb certs tocs d’utopisme. Sense renegar de res, amb una herència rebuda però amb una mirada de 360º sobre el que ens envoltava, unes bases molt sòlides, molt compartides i uns principis indissociables de CIUTAT, CULTURA, COMERÇ I SOLIDARITAT; va néixer GRAN CENTRE GRANOLLERS, un model dinamitzador i innovador de ciutat i de comerç.

Fruit d’aquesta reflexió, vam adonar-nos que la nostra competència no era l’establiment del costat de casa, sinó que aquest era el nostre primer aliat; un dels principals reptes assolits en aquests 20 anys.

L’Amadeu Barbany va ser el primer president i ànima de GRAN CENTRE GRANOLLERS, una persona senzilla i honesta amb una gran capacitat de reflexió i oratòria excepcional, engrescador amb un punt utòpic. Gràcies a aquesta utopia i a treballar per ella i amb ella, GRAN CENTRE GRANOLLERS ha demostrat que el comerç és una activitat bàsica pel manteniment de la vida social i urbana, per què fomenta la interacció de les persones, la convivència i la participació ciutadana.

Al 2011 va agafar el relleu Montse Caussa, una persona entusiasta, propera i il·lusionada amb el projecte de GRAN CENTRE GRANOLLERS; des del punt de vista i convenciment d’aquell proverbi africà que diu: “molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món”.

Quins són els factors d’èxit de GRAN CENTRE GRANOLLERS que ens porten a ser un referent de comerç?

El canvi en la manera de fer les coses: la queixa permanent contra les propostes il·lusionades, una associació que no va en contra de ningú sinó a favor de fer les coses d’una altra manera i, sobretot, des d’un altre lloc. Treballar per valors i tot el que això significa.

Recuperar la ciutat per les persones, motiu pel qual gaudim d’una illa de vianants espectacular des del 2010, lluitant en contra de l’oposició i l’escepticisme inicial que després va esdevenir en un creixement exponencial de l’Associació. En formem part una amplíssima varietat i tipologia de membres associats. Disposem d’un mitjà de pagament únic: una moneda pròpia i solidària, la TARGETA GRAN CENTRE. Aquest element engloba tots els principis de l’Associació perquè fa comunitat, fidelitza la compra, relaciona diferents entitats ciutadanes i ens permet dur a terme accions solidàries. Inicialment, gràcies a Caixa Galicia i, actualment, gràcies a l’Obra Social de “La Caixa”.

Amb tots aquests pilars revolucionaris i una visió diferent del comerç ciutadà fem palès el treball que duem a terme des de fa 20 anys, agraint també la col·laboració de la ciutat de GRANOLLERS.

En són moltes les activitats i accions de dinamització que fèiem i fem, com: el llibre d’”El Nou Senyor Esteve” de Vicens Relats, la vaga a la japonesa per la liberalització dels horaris, la campanya “Aquí tens un amic”, l’acció “Seu guaita i fes-la petar”, l’Àgora, La lluna de Gran Centre, l’Auca del Senyor Esteve, els Cicles de Conferències “El repte de ser persona, avui”, el Sopar Solidari, el Dinar dels Dependents, omplim el rebost d’“El Xiprer”, el Tió Solidari, el Tren de Gran Centre, els Punts Culturals, el Teatre Mòbil, la participació amb el Fòrum de les Cultures 2004, la Revista de Gran Centre, els Concursos de Fotografia, les Abraçades per la pau, … i molt més.

En definitiva, una Associació formada per COMERÇOS i EMPRESES DE SERVEIS amb uns clars objectius i un full de ruta ben pautat, creant un teixit comercial de qualitat a la capital del Vallès Oriental.

S’han aconseguit resultats per que totes les accions han estat i són fetes des del convenciment, l’entusiasme, buscant sempre la potenciació de les relacions interpersonals, la cooperació i la solidaritat. Els temps han canviat i GRAN CENTRE GRANOLLERS amb ells!

Són moltes les persones que durant aquests 20 anys han passat per la Junta com les que han treballat amb nosaltres, a totes i a cadascuna d’elles agraïm des del cor la col·laboració i suport amb el projecte. Amb una menció especial, per aquelles que ja no hi són entre nosaltres; la Carme Otín, el Sr. Moral i el Sr. Masó que tot i no haver estat mai de la junta, els consideraven un utòpic comitè de savis!